Blog Mag je hond een mening hebben? - Hond trekt aan de lijn

Mag ik een mening hebben?

Volg, volgen, volg, nu hallo, volgen! Nee we gaan hier langs, niet zo trekken, he loop toch eens door!”  Komt je het bekend voor? Vast wel. Ik zie veel hondenbaasjes op straat met deze frustratie lopen maar ik deed het vroeger zelf ook. Er was mij nou eenmaal geleerd dat de hond mij altijd moest volgen, dat ik de baas was en dat de hond mij moest gehoorzamen. Maar ik wist ook niet dat dit gedachtegoed was ontstaan, door een onderzoek van 2 Duitse professoren die de hiërarchie van wolven in een dierentuin onderzochten, en dit letterlijk projecteerden op de samenlevingsband tussen baas en hond.

Jaren is er met dit gedachtegoed getraind en nog steeds zie je naslepen hiervan op hondenscholen en mensen die elkaar dit onderling geven: “Laat je hond nooit als eerste naar buiten stappen”, “De hond moet te allen tijde jou volgen, anders gaat hij een loopje met je nemen”, “Jij bent de baas, jij bepaalt waar je naartoe gaat”.
De afgelopen jaren is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar het welzijn van de hond, zijn behoeften, leervermogen en zijn gevoelens. Want geloof het of niet 40 jaar geleden dacht men serieus dat een hond geen gevoelens had, en dat je met harde hand een hond moest domineren om hem te laten gehoorzamen, alsof een hond een ding was, en voor de wet is dat helaas deels nog steeds zo.
Gelukkig hebben alle onderzoeken wat anders uitgewezen, je hond heeft gevoel! Ja en niet zo’n beetje ook, hij voelt spanning, druk, liefde, behoeften en hij heeft zijn eigen gedachtes en emoties. Is het niet mooier als wij hier op in kunnen spelen, als we meer kijken naar zijn wensen, wat voor hem belangrijk is?
Het wandelen is hier een van de belangrijkste eerste stappen van.

Een hond wandelt omdat hij zijn omgeving wil verkennen, zijn dagelijkse krant wil lezen en alle geuren tot op de bodem uit wil zoeken. Dat je hond dus 2 minuten bij 1 boom staat te snuffelen is voor jou niet interessant maar voor je hond wel. Ik ben compleet anders gaan kijken naar de wandeling en dat heeft mij zoveel rust gegeven. Maar niet alleen mij, ook mijn hond vind het fantastisch, we hebben een veel betere band en ik vind het geweldig om te zien wat hij allemaal met zijn neus kan wat ik nooit zal kunnen! Hij ruikt mensen die uren geleden langs zijn gelopen, hij kan aan de ontlasting van een hond ruiken of de hond zich nog wel goed voelt, geen ziektes heeft en wat hij heeft gegeten. Hij bepaalt zelf of hij een weg in wil lopen ja of nee. Ik kan namelijk niet ruiken of er net een hond langs heeft gelopen, of dat er ons een tegemoet komt lopen, hij wel! Hij kan zelf beslissen of een situatie veilig is of niet en vertelt mij dit door stil te gaan staan of een andere kant op te gaan. Je hond is slimmer dan je denkt.

Mag je hond een mening hebben? Mag je hond zijn gevoelens hebben? Mogen we hier naar luisteren? Ik zeg volmondig ja! Wat jij?

 

Liefs, 
Hondencoach Mariska Bloem