Mag het wat minder? - Gedragsproblemen bij pups

Pups worden geboren met een rustige gemoedstoestand. Ze bekijken heel rustig de wereld om hen heen, en verkennen de wereld op hun tempo. Het is aan ons de taak om deze rustige gemoedstoestand van de hond te behouden. Een hond met een rustige gemoedstoestand kan zelf rustig nadenken, maakt zelf de juiste keuzes en reageert minder explosief dan honden die verkeren in een onrustige gemoedstoestand.

 

Het trainen in een zeer enthousiaste vorm met voer/speelgoed, het druk doen in huis, en het continue lokken van de hond met voer, harde geluiden in huis, een mand op de verkeerde plek én te weinig slaap verstoort de rustige gemoedstoestand van de hond. Dit heeft o.a. te maken met de aanmaak van adrenaline.

 

Elke keer als de hond ‘wild’ wordt gemaakt met koekjes, speeltjes en enthousiasme wordt er adrenaline aangemaakt. Adrenaline werkt verslavend. De ene hond kan hier minder goed mee omgaan dan de andere hond, denk aan pups die geen goede start hebben gehad, afkomstig uit de broodfok, pups uit landen waar het tragisch met hun welzijn is gesteld of pups die bij een fokker vandaan komen waar de hele dag door visite is, harde geluiden en pups uit hun slaap worden gehaald. 

Als er dan ook nog eens geen manier is om deze adrenaline af te kunnen bouwen blijft een hond in zijn opgewonden status hangen. Dit ga je zien doordat je hond binnen no time opgewonden raakt, bij elk klein geluidje wakker schiet en druk gedrag vertoont in huis en tijdens de wandeling.

 

Indien er een adrenalineverslaving wordt opgebouwd zal de rustige gemoedstoestand bij de hond verminderen of zelfs verdwijnen. De hond is niet meer in staat om zich rustig neer te kunnen geven, de hond reageert explosiever op prikkels, en heeft een toegenomen kans om ongewenst gedrag te vertonen zoals het najagen, het trekken aan de lijn en uitvallen. Het is aan ons de taak om een hond zo rustig mogelijk te houden. Natuurlijk mag er een keer lekker gespeeld worden, maar de juiste basis bestaat uit een rustige leefomgeving.

 

Indien de hond geen rustige gemoedstoestand meer heeft kan de hond met o.a. massagetechnieken terug worden gebracht naar een rustige gemoedstoestand. Daarnaast kan een aanpassing in de omgang met de hond en de juiste voeding bijdragen aan het creëren van een rustige gemoedstoestand.

 

Liefs, 

Hondencoach Mariska Bloem

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwste blogs & vlogs?
Like dan mijn Facebookpagina Hondencoach Mariska Bloem - Love Hondentraining