Help ik word gek van het gedrag van mijn hond!

“Hij is zo gespannen, elke keer kijkt hij op en begint met onophoudelijk blaffen. Gek word ik van zijn gedrag! 

Ik heb geleerd om hem te corrigeren, op zijn rug te leggen om te laten merken dat ik de baas ben, dat ik zijn gedrag vervelend vind en vooral niet tolereer, maar het helpt niet! Is dit wel de juiste manier?” - Meerdere malen per week krijg ik hulpvragen van mensen waaruit blijkt dat hun hond ontzettend gespannen is. Gelukkig wordt er de juiste diagnose gesteld door het baasje zelf “Mijn hond is zo gespannen”. Alleen de juiste sleutel op het slot ontbreekt nog.

- Als jij je gespannen voelt helpt het dan als je vriend/vader, de persoon die je vertrouwt tegen je schreeuwt: “KAPPEN!!” Helpt het als hij je dwingt een positie aan te nemen die jij als onprettig ervaart? Helpt het als hij je slaat of een tik in je zij geeft? Nee. Je houdt hooguit even op met wat je aan het doen was, omdat je schrikt van de handelingen, maar je gevoel wordt er niet minder op. Waarom is het ons dan ooit geleerd dat dit bij onze honden wel zal moeten werken?

 

Dit is ons ooit geleerd omdat men rond de jaren 70 dacht dat honden geen gevoel hadden, hersenloze wezens waren die alleen met een dwingende hand onder controle gehouden konden worden, zonder geldige onderzoeken naar de werkelijke achtergrond van de problemen en mogelijke oplossingen. Symptoombestrijding was de oplossing, want dan deed je hond wat je vroeg, maar is het gevoel van je hond dan ook veranderd en wat doet het met de vertrouwensband tussen jou en je hond?

 

Honden hebben gevoel, we kunnen hondengedrag niet letterlijk vergelijken met menselijk gedrag, maar onze emoties daar in tegen wel. Emoties zijn puur en ontstaan uit ervaringen, prikkels, hormonen en gedachten. Als je jouw hond wilt helpen om minder te blaffen, of ander probleemgedrag wilt aanpakken kijk je naar het “waarom” en het “gevoel” wat je hond ervaart. Is er spanning, voelt hij zich bedreigt, onveilig, gestrest, onzeker? En wat kan ik er aan doen om dit gevoel te verbeteren? 

Stress is hierin een overkoepelend thema als het bijvoorbeeld gaat om “een onderliggend gevoel wat overmatig blafgedrag triggert” Deze gevoelens kan je herkennen aan stress-signalen zoals: krabben (geen jeuk), tongelen, plotseling opkijken, slecht kunnen slapen, hijgen, niet stil kunnen staan/zitten, grote ogen en toegenomen alertheid. Wat kan je doen om je hond te laten kalmeren en zijn stress te verminderen?

 

1. Kalmeer het brein en de verlos je hond van zijn lichaamsspanning: Continue gespannenheid zorgt voor een toegenomen toevloed aan stresshormonen en adrenaline. Roep je hond bij je en zoek een rustig plekje om samen te kalmeren. Beoefen bijvoorbeeld massagetechnieken, die je hond rustig kunnen maken. Dit is beter dan je hond dwingen om op zijn rug te gaan liggen, want dit maakt alleen maar meer stresshormonen aan. Je wilt graag je hond hiervan verlossen. Daarnaast werk je met massagetechnieken aan de vertrouwensband tussen baas en hond en met dwingende handelingen werk je dit alleen maar tegen.

 

2. Snuffelen! Neusstimulatie werkt ontspannend. Je hond leert zelf beter nadenken, beter communiceren en snuffelen loost stress af. Snuffeltijd is daarom ook erg belangrijk als je jouw hond minder wil laten blaffen. 

Ook door snuffelspelletjes te spelen kan je werken aan het zelfoplossend vermogen van je hond en langdurige stressvermindering!

 

3. Stap eens uit de situatie. Wordt het te druk op de hondenschool, is de omgeving waarin je hond zich verkeerd te druk voor wat jouw hond aan kan? Stap er eens uit. Zoek een rustiger plekje en laat je hond kalmeren. Ook op straat geldt, is het te spannend, zoek een veilige en overzichtelijke route. Kijk eens wat je hond prettig vindt en help zo zijn stress te verminderen.

 

4. Kauwen. Kauwen maakt endorfine aan, een stofje wat je hond een gelukkig en rustig gevoel geeft. Laat je hond regelmatig kauwen op een groot kauwbot, zodat hij zijn stress zelfstandig kan verminderen als hij daar behoefte aan heeft.

 

5. Zonlicht. Gestreste honden hebben vaak een tekort aan vitamine D omdat stress er voor zorgt dat de aanmaak hiervan wordt geremd. Hierdoor kunnen depressieve gevoelens ontstaan en gevoelens van onrust en stress. Laat je hond lekker buiten slapen als de zon schijnt en geef hem veel snuffeltijd buiten in het zonnetje. Dit werkt niet alleen ontspannend maar ook nog eens stressverlagend.

 

Vind de juiste sleutel op het slot! Kijk goed naar je hond, wat hij prettig vindt en wat onprettig. Bouw een band op en steun je hond als hij je nodig heeft. ❤️

 

Liefs,
Hondencoach Mariska Bloem

 

 

 

Meer blogs lezen, gratis trainingsvideo's bekijken en meedoen aan leuke winacties?
Volg mijn FB pagina: Hondencoach Mariska Bloem - Love Hondentraining