Pup kopen? Hoe kies je een betrouwbare fokker! 5 Tips!

Wat heeft een goede fokker en moederhond nou te maken met stress, gedrag, balans en gezondheid van je pup in de toekomst? Eigenlijk heel veel! 

Ten eerste wordt de hormoonhuishouding van de pups bepaald in de baarmoeder. Als de pup afkomstig is van een moederhond die veel stress heeft ervaren, zal de pup deze stress van zijn moeder meekrijgen, waardoor de hond op latere leeftijd ook sneller gevoelig is voor stress. Broodfokhondjes die verkocht worden in schuren, en honden die geïmporteerd worden uit Oostbloklanden en goedkoop worden aangeboden op het internet, worden geboren in zéér stressvolle en misselijkmakende omstandigheden! 

Deze honden zullen dan ook hun leven lang gevoelig zijn voor stress waardoor ze eerder probleemgedrag kunnen vertonen. 

Het kiezen van een goede fokker én een goede moeder-hond zijn dus de eerste stappen waarbij jij als eigenaar het verschil kunt maken voor jouw hond. Helaas worden er tienduizenden broodfokpuppy’s per jaar verkocht aan Nederlandse mensen. Deze pups worden ondergebracht in Nederlandse doorverkoopgezinnen en honden-schuren en vanuit daar verkocht aan nietsvermoedende mensen. Het grootste gedeelte van deze pups worden verkocht op marktplaats. Let dus altijd op bij het kopen van een pup! 

 

Ik kan je 5 tips geven als je erachter wilt komen of een pup mogelijk afkomstig is van een broodfokker: 

 

1. De moederhond MOET altijd aanwezig zijn! Verkopers gebruiken vaak smoezen zoals: de moederhond is overleden tijdens de bevalling (dit kan natuurlijk écht zo zijn, maar het wordt helaas vaak gebruikt als smoes), de moederhond is aan het wandelen, de moederhond is ziek dus mag ze even een tijdje niet bij de pups zijn. 

Als een moederhond niet aanwezig is, of de moederhond lijkt van een ander ras te zijn dan de pups, koop hier dan nooit een pup, ook al lijken ze zo schattig of zielig. Als Nederlanders deze honden blijven kopen, houden wij zelf deze handel in stand! Voor elke verkochte pup komt er weer een ander!

 

2. Controleer altijd of er gegevens over de vaderhond bekend zijn, zowel over zijn gedrag als gezondheid zoals de testen die moeten zijn gedaan op erfelijke eigenschappen. Indien de fokker hier geen informatie over heeft, is er geen bewuste keuze gemaakt voor een vader-hond. Vraag de gegevens op van de vaderhond en bel deze eigenaar eventueel na om te vragen of hij/zij over de gezondheid en het gedrag kan vertellen en controleer of dit verhaal klopt met die van de fokker. Indien de fokker moeilijk gaat doen over het verstrekken van deze gegevens met alle redenen van dien, moet er een lampje gaan branden!

 

3. Vraag altijd foto’s van de geboorte van het nest en de weken die daar op volgen. Controleer of de moederhond, de pups en de eigenaar op de foto staan en let op de omstandigheden waarin de pups zijn geboren. Het bestaat niet dat de fokker geen foto’s heeft! Ze gebruiken vaak smoezen dat de computer is gecrasht, geen tijd hadden, de foto’s niet goed geïmporteerd kunnen worden op de computer of dat hun telefoon gestolen is!

 

4. Kies een fokker waarbij jij meerdere malen mag kijken bij het nestje. Kies nooit een fokker waarbij je de hond direct moet meenemen!

 

5. Controleer of de pup een Nederlands paspoort heeft en alle inentingen heeft gehad bij een Nederlandse dierenarts of een titerbepaling heeft gehad waaruit blijkt dat de pup nog voldoende anti-stoffen heeft. Je kunt de dierenarts bellen om deze gegevens te controleren. Google de dierenarts ook of deze niet bekend staat als malafide dierenarts. 

 

Liefs,
Hondencoach Mariska Bloem

 

✔ Op de hoogte gehouden worden van de nieuwste blogs, trainingsvideo's en leuke winacties? Like mijn Facebookpagina!