Blog nieuws!

Blogs - geschreven door Hondencoach Mariska Bloem!


Deze 7 tips zorgen ervoor dat je hond stopt met overmatig blaffen!

AAAH! Mijn hond blaft tegen de postbode, tegen andere honden, tegen visite, gek word ik er van! Wat doe ik er aan? 

Een hond communiceert met zijn blaf en geeft aan hoe hij zich voelt. Vervelend blafgedrag heeft meerdere onderliggende problemen en één daarvan is het gevoel van stress.

De hond slaapt minder goed, is snel prikkelbaar, is onrustig in huis en buiten kan een hond schrikachtig om zich heen kijken en bij het minste en geringste aanslaan. Als je jouw hond minder wilt laten blaffen dan kan je werken aan algemene stressvermindering.  

 

Waarom stressvermindering?

Als je hond veel stress vervaart kan een hond zelf minder goed nadenken. De prikkeloverdracht in de hersenen verloopt niet op de juiste manier waardoor een hond snel in een modus schiet waarbij zijn hersenen op een instinctieve manier reageren en slechts keuzes maken uit 3 opties, vechten, vluchten of bevriezen. Veel honden lijken dominant of beschermend te zijn omdat ze hard blaffen  maar eigenlijk ervaren deze honden gevoelens van stress en angst. In dit artikel kan je lezen hoe je kunt werken aan stressvermindering zodat je hond niet direct in deze instinctieve reactiemodus schiet waardoor hij in de toekomst meerdere keuzes krijgt om te kunnen reageren, zoals ontwijken, besnuffelen, begroeten, ontdekken, negeren etc.  Leer de stress van je hond te verminderen met deze 7 tips:

 

meer lezen

Pup kopen? Hoe kies je een betrouwbare fokker! 5 Tips!

Wat heeft een goede fokker en moederhond nou te maken met stress, gedrag, balans en gezondheid van je pup in de toekomst? Eigenlijk heel veel! 

Ten eerste wordt de hormoonhuishouding van de pups bepaald in de baarmoeder. Als de pup afkomstig is van een moederhond die veel stress heeft ervaren, zal de pup deze stress van zijn moeder meekrijgen, waardoor de hond op latere leeftijd ook sneller gevoelig is voor stress. Broodfokhondjes die verkocht worden in schuren, en honden die geïmporteerd worden uit Oostbloklanden en goedkoop worden aangeboden op het internet, worden geboren in zéér stressvolle en misselijkmakende omstandigheden! 

Deze honden zullen dan ook hun leven lang gevoelig zijn voor stress waardoor ze eerder probleemgedrag kunnen vertonen. 

meer lezen

Help ik word gek van het gedrag van mijn hond!

“Hij is zo gespannen, elke keer kijkt hij op en begint met onophoudelijk blaffen. Gek word ik van zijn gedrag! 

Ik heb geleerd om hem te corrigeren, op zijn rug te leggen om te laten merken dat ik de baas ben, dat ik zijn gedrag vervelend vind en vooral niet tolereer, maar het helpt niet! Is dit wel de juiste manier?” - Meerdere malen per week krijg ik hulpvragen van mensen waaruit blijkt dat hun hond ontzettend gespannen is. Gelukkig wordt er de juiste diagnose gesteld door het baasje zelf “Mijn hond is zo gespannen”. Alleen de juiste sleutel op het slot ontbreekt nog.

meer lezen

Mag het wat minder? - Gedragsproblemen bij pups

Pups worden geboren met een rustige gemoedstoestand. Ze bekijken heel rustig de wereld om hen heen, en verkennen de wereld op hun tempo. Het is aan ons de taak om deze rustige gemoedstoestand van de hond te behouden. Een hond met een rustige gemoedstoestand kan zelf rustig nadenken, maakt zelf de juiste keuzes en reageert minder explosief dan honden die verkeren in een onrustige gemoedstoestand.

meer lezen

Snuffeltijd, waarom is dit zo belangrijk?

Het leven van de hond bestaat uit geur

Honden beleven de wereld op een totaal andere manier dan wij. Onze wereld bestaat vooral uit wat we zien en horen, daarentegen bestaat de wereld van de hond voornamelijk uit geur. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel 100.000 keer beter kan ruiken dan de mens! Een hond heeft een groter aantal reukcellen, daarnaast kan een hond wel 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is! Het is belangrijk dat wij als ‘hondenbaasje’ bewust worden van het feit dat geur zo ontzettend belangrijk is voor een hond. Hoe meer een hond aan geurinformatie kan verzamelen hoe beter!

 

meer lezen

Blog Mag je hond een mening hebben? - Hond trekt aan de lijn

Mag ik een mening hebben?

Volg, volgen, volg, nu hallo, volgen! Nee we gaan hier langs, niet zo trekken, he loop toch eens door!”  Komt je het bekend voor? Vast wel. Ik zie veel hondenbaasjes op straat met deze frustratie lopen maar ik deed het vroeger zelf ook. Er was mij nou eenmaal geleerd dat de hond mij altijd moest volgen, dat ik de baas was en dat de hond mij moest gehoorzamen. Maar ik wist ook niet dat dit gedachtegoed was ontstaan, door een onderzoek van 2 Duitse professoren die de hiërarchie van wolven in een dierentuin onderzochten, en dit letterlijk projecteerden op de samenlevingsband tussen baas en hond.

meer lezen

Blog- Probleemgedrag ontstaat al in de baarmoeder

Een stabiele moederhond, wat heeft dat nou te maken met het functioneren van een pup op latere leeftijd? Eigenlijk heel erg veel, wel meer dan dat je in eerste instantie misschien zal denken. Ik krijg als hondencoach zeer regelmatig te maken met honden met ernstige gedragsproblemen die als pup afkomstig zijn vanuit de broodfok. Het baasje heeft het altijd goed bedoelt. Ze hadden immers de pup gered bij de broodfokker, hij werd met liefde thuis ontvangen, had de puppycursus met succes gevolgd, evenals de gehoorzaamheidslessen, maar terwijl de hond ouder werd kreeg de hond steeds maar meer en meer gedragsproblemen. Wat deden ze toch fout?

 

meer lezen

Nieuwe blog- Wanneer is je hond perfect? Moet je hond perfect zijn?

 "Ik heb zoveel met hem getraind, ik heb meerdere hondencursussen gedaan, hem gesocialiseerd en loop regelmatig met een groepje honden om hem sociaal te houden
en nóg vindt hij niet elke hond leuk, en heeft hij niet veel interesse voor mensen, wat heb ik toch fout gedaan?"

 

 Ik krijg regelmatig vragen van hondenbaasjes, vragen waarbij je wel of geen oplossing kunt verzinnen. Ik geef graag antwoorden en oplossingen op alle vragen, dat is tenslotte mijn beroep.

Maar moet je wel op elk probleem een oplossing willen vinden? 

meer lezen

Stimuleren van het zelfoplossend vermogen, waar is dat goed voor?

Het vermogen om op een rustige manier problemen op te lossen draagt bij aan een evenwichtige hond. Het is belangrijk dat jouw hond zelf problemen kan oplossen zonder dat hij direct in paniek schiet. 
Hoe kan je dit zelfoplossend vermogen stimuleren? Bekijk de video! 

Train with love, 
Mariska