Deze 7 tips zorgen ervoor dat je hond stopt met overmatig blaffen!

AAAH! Mijn hond blaft tegen de postbode, tegen andere honden, tegen visite, gek word ik er van! Wat doe ik er aan? 

Een hond communiceert met zijn blaf en geeft aan hoe hij zich voelt. Vervelend blafgedrag heeft meerdere onderliggende problemen en één daarvan is het gevoel van stress.

De hond slaapt minder goed, is snel prikkelbaar, is onrustig in huis en buiten kan een hond schrikachtig om zich heen kijken en bij het minste en geringste aanslaan. Als je jouw hond minder wilt laten blaffen dan kan je werken aan algemene stressvermindering.  

 

Waarom stressvermindering?

Als je hond veel stress vervaart kan een hond zelf minder goed nadenken. De prikkeloverdracht in de hersenen verloopt niet op de juiste manier waardoor een hond snel in een modus schiet waarbij zijn hersenen op een instinctieve manier reageren en slechts keuzes maken uit 3 opties, vechten, vluchten of bevriezen. Veel honden lijken dominant of beschermend te zijn omdat ze hard blaffen  maar eigenlijk ervaren deze honden gevoelens van stress en angst. In dit artikel kan je lezen hoe je kunt werken aan stressvermindering zodat je hond niet direct in deze instinctieve reactiemodus schiet waardoor hij in de toekomst meerdere keuzes krijgt om te kunnen reageren, zoals ontwijken, besnuffelen, begroeten, ontdekken, negeren etc.  Leer de stress van je hond te verminderen met deze 7 tips:

 

 

Tip 1: Masseer de spanning uit je hond

Honden die stress ervaren zitten vaak helemaal vast. Hun spieren voelen stram aan en hebben moeite om de spanning die ze ervaren los te laten. Net zoals bij mensen helpt het als je jouw hond masseert.  Je kunt de volgende technieken toepassen om je hond te laten ontspannen.

-Lange banen aaien

-Knedende bewegingen maken

-Strelen: de stressreceptoren aan de onderkant van de bovenste rughaartjes krijgen zo een signaal door dat ze moeten ontspannen, waardoor het hele lichaam van je hond er toe aangezet wordt om te kalmeren. 

 

Bij alle technieken geldt: Hoe langzamer hoe beter. Doe dit elke dag 4x zo’n 5 minuten. Als je hond rustig wordt kan je er een woord aan koppelen, bijvoorbeeld het woord “rustig”. Dit kan je op een ander moment weer inzetten om je hond te laten kalmeren. 


Tip 2: Zonlicht
Zorg dat je hond veel in de zon kan liggen en het liefste buiten. 

Een overmatige concentratie aan stresshormonen, zorgt voor een vermindering in de aanmaak van vitamine D, waardoor er tekorten ontstaan. Als je hond te kort krijgt aan vitamine D, kan je hond last krijgen van spier en gewichtspijn, algemeen gevoel van moeheid, lusteloosheid, spijsverteringsproblemen en hartproblemen. 

Dus wees veel met je hond buiten, leg hem lekker te slapen op je balkon of in je tuin dat is goed voor de aanmaak van vitamine D. 

 

Tip 3: Goede voeding
Stress zorgt ervoor dat de mineralen en vitamines uit voeding niet goed worden opgenomen, en dat het immuunsysteem van je hond minder goed werkt, waardoor je hond kans krijgt op allerlei ziektes. Goede voeding gaat je hond helpen om te herstellen van zijn stress. Goede voeding is voeding dat rijk is aan vitaminen en mineralen en heeft zo min mogelijk stoffen zoals geraffineerde suikers, tarwebloem of mais. Er zijn veel hondenbroksoorten op de markt die meer dan 60% granen bevatten en daarnaast dierlijke bijproducten bevatten. Hier heeft je hond helemaal niets aan. Ja, je hond kan het verteren, net zoals wij fastfood kunnen verteren, maar wat doet het in het lichaam van je hond? De hoeveelheid granen en suikers die in deze brokken zitten zorgen voor schommelingen in de suikerspiegel, hormonale schommelingen en gewichtstoename. Dit zorgt weer voor stress in het lichaam en zorgt er dus niet voor dat het stress verminderd. Kies dus altijd voor een brok, vers of gestoomd vlees met een hoog percentage aan vlees, vitaminen en mineralen en zo min mogelijk hormonen, chemische toevoegingen, zoals kleur, geur en smaakstoffen en daarnaast zo min mogelijk granen en suikers. Natuurlijk mag je hond eens een tussendoortje wat minder gezond is maar ga wel voor een goede basis voor je hond. 

 

Tip 4: Laat je hond veel snuffelen!

Als een hond regelmatig wordt weggetrokken bij geuren wordt de mogelijkheid om de informatie goed te onderzoeken beperkt. Om toch genoeg informatie over zijn omgeving te verzamelen, gaat een hond zich meer richten op zijn zicht.

 Dit is nadelig omdat een hond via zijn zicht andere signalen kan doorkrijgen dan via zijn neus. Een hond die regelmatig wordt weggetrokken bij geuren kan hierdoor explosiever gaan reageren.  Als de hond de mogelijkheid krijgt om genoeg te snuffelen, geeft dat de hond een voldaan gevoel na de wandeling, waardoor de hond zich na een wandeling rustig kan gaan neergeven. Het voldane gevoel zorgt er voor dat een hond in een rustige gemoedstoestand verkeerd naar de wandeling. Als je jouw hond alleen wilt laten na de wandeling, is het belangrijk om je hond in een rustige gemoedstoestand achter te laten om zo probleemgedrag te voorkomen, zoals blaf en sloopgedrag.


Tip 5: Werk aan het zelfoplossend vermogen - Puzzeltijd!

Het is belangrijk dat een hond leert om goed zijn neus te gebruiken omdat een hond op deze manier de concentratie heeft en de rust neemt om zijn omgeving te verkennen. Indien deze mogelijk wordt beperkt kan de hond gehaast en gestrest gedrag gaan laten zien. Mocht de hond een verminderde concentratie hebben en snel gestrest raken helpt het om je hond te leren puzzelen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon super leuk om te doen!


Tip 6: Kauwen, kauwen en kauwen!

Geef je hond regelmatig een kauwbot of een Kong. Het kauwen en sabbelen maakt endorfine aan. Dit is een stofje die in de hersenen wordt aangemaakt, en er voor zorgt dat je hond een fijn en rustig gevoel kan ervaren.  Door veel te kauwen loost je hond zijn stress af en wordt hierdoor minder prikkelbaar. Een hele gemakkelijke manier om stress te verminderen dus! 

Tip 7 :  Take it slow!
Wordt niet direct gefrustreerd als het even niet direct lukt. Je hebt te maken met een levend wezen met gevoelens van stress die langzaam zullen moeten gaan verminderen. Zeker als het hele heftige problemen zijn kan het wel tot een half jaar duren voordat je resultaat ziet, want het celgeheugen (diepgeworteld geheugen wat op langer termijn steeds weer wordt gebruikt) wordt ongeveer elk half jaar vernieuwd, maar bij lichtere problemen kan je binnen een maand al resultaat zien. Wordt niet boos op je hond, bouw een band op en ga samen de uitdaging aan. Wees er voor je hond, hij heeft je nodig. Mocht je jouw hond willen ondersteunen in het proces kan je eventueel Bach Bloesem Rescue Pets gebruiken. 

Meer lezen over stress verminderen?